Moet ik een bouwkundige keuring uitvoeren?
Je hebt een woning bezichtigd en hebt besloten om een bod uit te brengen op de woning. In het biedingsformulier zie je bepaalde voorwaarden staan die je kunt aanvinken, waaronder het ‘voorbehoud bouwkundige keuring’. Moet ik dat nu wel laten uitvoeren of niet? In dit artikel zullen wij uitleggen wanneer het verstandig is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Wat is het belang van een Bouwkundige Keuring bij aankoop van een woning?
Bij de aankoop van een woning is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring nooit een overbodige luxe. Een bouwkundige keuring door een onafhankelijke expert geeft inzicht in de bouwtechnische staat van de woning en geeft zekerheid over mogelijke gebreken en toekomstige onderhoudskosten. Hoewel een aankoopmakelaar technische kennis kan hebben, biedt een bouwkundig rapport door een gespecialiseerde bouwkundige een gedetailleerd overzicht van de staat van de woning, inclusief directe en toekomstige kosten. Dit geeft je als koper meer zekerheid en voorkomt onaangename verrassingen na de aankoop.
Wanneer is een Bouwkundige Keuring verstandig?
Bij woningen van tien jaar of jonger is een bouwkundige keuring meestal niet noodzakelijk, maar voor oudere woningen kan zo’n keuring cruciaal zijn. Vooral bij oudere woningen, zoals een jaren ’30 woning, is de kans op bouwkundige gebreken groter. Denk aan mogelijke problemen met het dak, de fundering, of het risico op lekkages en verzakkingen. Ook woningen gebouwd tussen 1960 en 1980 hebben vaak specifieke aandachtspunten, zoals asbest of kwaaitaal vloeren die gevoelig zijn voor betonrot. In zulke gevallen kan een bouwkundige keuring essentiële informatie opleveren over de bouwtechnische staat van de woning.
Wat zijn de kosten van een Bouwkundige Keuring?
De kosten van een bouwkundige keuring liggen doorgaans rond de €400. Voor deze relatief lage investering krijg je inzicht in mogelijke gebreken van de woning en voorkom je dure reparaties achteraf. Bij een woning van bijvoorbeeld €250.000 komt dit neer op slechts 0,16% van de aankoopsom – een kleine prijs voor de zekerheid die je ervoor terugkrijgt. Bij het kopen van een woning, vaak de grootste investering in een mensenleven, biedt een bouwkundige keuring dus gemoedsrust en zekerheid.
Wat kan een Bouwkundige wel en niet controleren?
Een belangrijk aspect van een bouwkundige keuring is dat de bouwkundige geen destructief onderzoek uitvoert. Dit betekent dat er geen onderdelen van de woning worden gesloopt of opengebroken tijdens de inspectie. Is bijvoorbeeld het rookkanaal van een schoorsteen niet zichtbaar? Dan kan de bouwkundige geen uitspraak doen over het materiaal of de toestand hiervan. Mochten er later, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, gebreken aan het licht komen die niet zichtbaar waren bij de keuring, dan is de bouwkundige hiervoor niet aansprakelijk. Toch zal een ervaren bouwkundige eventuele aandachtspunten of risico’s altijd benoemen in het rapport, zodat je op de hoogte bent van mogelijke problemen.
Met een bouwkundige keuring van jouw woning voorkom je risico’s en krijg je een helder beeld van de huidige en toekomstige bouwkundige staat van de woning. Bij de aankoop van een huis geeft een bouwkundige keuring je zekerheid en helpt het onverwachte kosten te vermijden.
M2 Makelaars staat voor je klaar
Bij M2 Makelaars begrijpen we hoe belangrijk het is om een weloverwogen beslissing te maken bij de aankoop van een woning. Onze ervaren makelaars staan voor je klaar om je door het hele proces te begeleiden. Wij helpen je niet alleen bij het vinden van de juiste woning, maar bieden ook advies over het uitvoeren van een bouwkundige keuring. Onze kennis en ervaring stellen ons in staat om jou van onafhankelijk en deskundig advies te voorzien. Zo ben je verzekerd van een zorgeloze aankoop en krijg je de zekerheid die je zoekt.
Neem vandaag nog contact op met M2 Makelaars voor deskundig advies en begeleiding bij jouw woningaankoop.