Wie betaalt de overdrachtsbelasting?

In dit artikel zullen wij je uitleggen wie de overdrachtsbelasting betaalt bij de aankoop van een woning. Je kunt een woning vrij op naam kopen of kosten koper. Hieronder wordt duidelijk wie de overdrachtsbelasting woning betaalt bij deze twee vormen. Maar misschien hoef je wel helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen! Lees snel verder.

Overdrachtsbelasting kosten koper (k.k)

Als een bestaande woning in eigendom wordt overgedragen, is de notaris verplicht om over de koopsom overdrachtsbelasting in rekening te brengen en dit af te dragen aan de belastingdienst. Er gelden momenteel twee tarieven voor de overdrachtsbelasting kosten koper:

  • 2% Dit tarief geldt voor woningen die verkocht worden om vervolgens door de koper zelf permanent bewoond te worden.
  • 10,4% Dit tarief geldt voor alle andere onroerende zaken. Deze overdrachtsbelasting wordt door de koper betaald. De naam kosten koper zegt het eigenlijk al.

Let op: dit tarief geldt dus ook voor een losse garage die niet grenst aan jouw woonhuis, of vlak daarbij is gelegen, zoals bijvoorbeeld een garage op een pleintje.

Overdrachtsbelasting vrij op naam (v.o.n)

Bij de prijs van een woning zie je ook wel eens de term ‘Vrij op Naam‘ of ‘v.o.n.’ staan. Dit betekent dat de ‘kosten koper’, dus de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de overdracht (!) en de kadastrale kosten door de VERKOPER betaald worden. Je komt dit het meest tegen bij nieuwbouwwoningen of een renovatieproject. De notariskosten voor de overdracht worden dus door de verkoper betaald, maar de notariskosten voor jouw eventuele hypotheekakte moet je als koper wél zelf betalen, ook bij ‘vrij op naam’!

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

In sommige gevallen is het mogelijk om eenmalig vrijstelling voor de overdrachtsbelasting te krijgen. Dit is mogelijk als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent op het moment van eigendomsoverdracht, je de woning voor eigen bewoning wilt gaan gebruiken en de taxatiewaarde niet hoger is dan € 510.000,- (peildatum 2024). Deze vrijstelling kun je maar één keer aanvragen. Koop je een paar jaar later dus opnieuw een woning en ben je nog steeds onder de 35 jaar maar heb je al een keer vrijstelling gehad, dan kun je daar niet nogmaals gebruik van maken. Dan betaal je het normale tarief van 2%.

Maak je gebruik van de vrijstelling, dan betaal je dus 0% overdrachtsbelasting. Dat scheelt een hoop!

Wanneer overdrachtsbelasting betalen?

De overdrachtsbelasting moet in de meeste gevallen worden betaald op het moment dat de notaris de eigendomsoverdracht van de woning regelt. Dit gebeurt doorgaans op de dag van de notariële overdracht. De notaris berekent en int de overdrachtsbelasting en draagt deze vervolgens af aan de Belastingdienst.

Door goed te weten wanneer en wie de overdrachtsbelasting betaalt, kun je als koper of verkoper beter voorbereid zijn op de kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning.

Veelgestelde vragen over overdrachtsbelasting

  1. Wanneer moet ik overdrachtsbelasting betalen?
    De overdrachtsbelasting wordt betaald op de dag van de eigendomsoverdracht, die plaatsvindt bij de notaris. De notaris int de belasting en draagt deze af aan de Belastingdienst.
  2. Wie betaalt de overdrachtsbelasting bij “vrij op naam”?
    Bij woningen die “vrij op naam” worden verkocht, betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting en de bijbehorende kosten, zoals de notariskosten voor de overdracht en de kadastrale kosten.
  3. Wat is het tarief van de overdrachtsbelasting voor mijn woning?
    Voor een woning die je zelf gaat bewonen, betaal je 2% overdrachtsbelasting. Voor andere onroerende zaken, zoals garages of beleggingspanden, geldt een tarief van 10,4%.
  4. Wanneer kom je in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting?
    Als je tussen de 18 en 35 jaar bent, de woning zelf gaat bewonen en de woning een taxatiewaarde van maximaal € 510.000 heeft, kom je in aanmerking voor deze vrijstelling. Deze vrijstelling kan slechts één keer worden gebruikt.
  5. Wat zijn de kosten bij een woning “kosten koper”?
    Bij “kosten koper” betaal je als koper de overdrachtsbelasting, evenals de notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de kadastrale kosten.

M2 Makelaars staat voor je klaar

Bij het aankopen van een woning komt vaak meer kijken dan je van te voren denkt, zoals de overdrachtsbelasting. Of het nu gaat om “kosten koper” of “vrij op naam”, het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Daarom staan we bij M2 Makelaars graag voor je klaar bij het adviseren op het gebied van de overdrachtsbelasting. Neem vrijblijvend contact met ons op voor vrijblijvend advies of bij vragen over het aankopen van een woning.

 

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling