Wanneer vindt de overdracht van mijn woning plaats?

Als je besluit om je woning te gaan verkopen betekent dat niet dat je na overeenstemming ook gelijk je huis uit moet. Dat is pas bij de overdracht. Maar wanneer vindt de overdracht dan precies plaats?

Dit is eigenlijk heel eenvoudig: de eigendomsoverdracht van de woning vind in overleg plaats. Het is onderdeel van de onderhandeling of de bieding. Wanneer een kandidaat jouw huis wil kopen, zal deze een bod doen. Bij de bieding is het gebruikelijk om de volgende zaken aan te geven:
– de koopprijs

– de datum van eigendomsoverdracht

– eventuele ontbindende voorwaarden

 

De datum van eigendomsoverdracht is dus onderdeel van de bieding en dus ook onderhandelbaar. Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht en wil je je huidige huis niet uit voordat je nieuwe huis klaar is? Dan kan dat onderdeel van de onderhandeling zijn.

Hoe dan ook: zodra je overeenstemming hebt met een koper, is er ook overleg geweest over de datum van eigendomsoverdracht. Deze datum wordt vervolgens opgenomen in de koopovereenkomst die koper en verkoper zullen tekenen.

Vanaf dat moment zitten jullie allebei aan deze datum vast. De datum kan wel verzet worden, maar dat kan alleen als zowel de kopers als de verkoper hiermee akkoord gaan. Het is dus niet mogelijk om deze eenzijdig aan te passen door koper of verkoper.

Op de datum van overdracht tekenen de notaris, de koper en de verkoper de zogenaamde ‘akte van levering’. Deze officiële akte wordt door de notaris gemaakt aan de hand van de afspraken in de koopovereenkomst. Na ondertekening worden de sleutels van de woning overhandigd en gaat de notaris in de openbare registers, het kadaster, de verkoper als eigenaar verwijderen en de koper als nieuwe eigenaar registreren.

De overdracht is een feit!

 

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling