Nieuws

Het laatste nieuws

Onderstaand de meest recente nieuwberichten uit verzamelde media. Door op de link te klikken bezoekt u de website waar het nieuws van afkomstig is.

Mix wonen en werken niet haalbaar

Foto Dijkstra BV
Als het groen is, er veel ruimte is en woonlasten laag zijn, dan wil de Nederlander vast wel wonen op een bedrijventerrein. Deze zaken scoren in elk geval hoog op een onderzoek dat Vakblad ROm/ Stadszaken.nl en TU Delft samen met onderzoeksbureau USP uitvoerde.
Gepubliceerd op 31-05-2018

Huizenprijsgekte ook in steeds bredere kring randgemeenten

Foto nu.nl
De prijsstijgingen van huizen in met name de Randstad heeft ook de omliggende gemeenten van de grote steden bereikt. De 'olievlek' rond de steden wordt bovendien groter, blijkt uit cijfers van Calcasa.
Gepubliceerd op 31-05-2018

Sommige huurders houden honderden euros minder over dan huiseigenaren

Foto ANP
Huurders zouden na het betalen van hun woonlasten vaak minder overhouden dan huiseigenaren met een vergelijkbaar inkomen.
Gepubliceerd op 31-05-2018

Verduurzaming huurhuizen kost ruim 100 miljard euro

Foto AFP
Om huurwoningen gasloos en CO2-neutraal te maken, is per huis 52.000 euro nodig. Dat zegt de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes, die de kosten in kaart heeft gebracht, dinsdag.
Gepubliceerd op 31-05-2018

Volksbank compenseert klanten voor te hoge boeterente

Foto ANP
De Volksbank gaat de te hoge bedragen aan boeterente terugbetalen aan klanten die tussen 2011 en 2016 hun hypotheek vervroegd hebben afgelost.
Gepubliceerd op 31-05-2018

Starter op de woningmarkt? Hieruit blijkt hoe lastig de situatie is

Foto Floris Lok
Ze zijn de grootste verliezers op de woningmarkt, de starters. Door de krapte op de woningmarkt en de stijgende prijzen komen ze moeilijk, tegen een redelijke prijs. Drie feiten die laten zien hoe lastig zijn positie is.
Gepubliceerd op 31-05-2018

Het is mooi weer, dus tijd om je huis te schilderen

Foto ANP
Het is de komende weken ideaal weer om buitenschilderwerk uit te voeren. Wanneer moet je je huis schilderen en wat kost dat?
Gepubliceerd op 13-05-2018

Huizenbezitter kiest bij schade aan woning vaker voor herstel in natura

Foto Monique Jansen
Huizenbezitters laten schade aan hun woning liever herstellen door de verzekeraar dan dat ze een schadevergoeding uitbetaald krijgen.
Gepubliceerd op 13-05-2018

Huurprijzen in vrije sector buiten Randstad fors in de lift

Foto ANP
De gemiddelde landelijke huurprijs van een woning in de vrije sector is 5,9 procent gestegen in het afgelopen jaar. Dit leidt tot recordhuren in Nederland.
Gepubliceerd op 13-05-2018

Hypotheekakte een van moeilijkst te lezen documenten

Foto ANP
De hypotheekakte is een van de onbegrijpelijkste documenten op Nederlands taalgebied. De teksten staan bol van jargon en juridische termen, bevatten te veel informatie per zin, onnodige hulpwerkwoorden en passieve vormen.
Gepubliceerd op 13-05-2018

Zijn er straks echt alleen nog maar woningen zonder gas?

Foto Samsung
De overheid wil dat Nederland in 2050 volledig aardgasvrij is. Om de uitstoot van CO2 terug te dringen, mag geen enkele woning nog op het gasnet aangesloten zijn.
Gepubliceerd op 13-05-2018

Nederland gaat de hoogte in: 5 opvallende hoogbouwprojecten

Foto Team V Architectuur
Met immer groeiende bevolkingsaantallen en gelijkblijvende ruimte kan de hoogte in bouwen een oplossing bieden. Hoewel hoogbouw niet war van controverse is, maken plannen voor projecten in grote Nederlandse steden duidelijk dat hoogbouw in opkomst is.
Gepubliceerd op 13-05-2018

Ongunstig energielabel kan € 13.000 schelen op verkoopprijs woning ”“ maar in grote

Foto ANP
Energielabels die sinds enkele jaren officieel verplicht zijn als een huis te koop staat, kunnen behoorlijke invloed hebben op de verkoopprijs. Alleen in grote steden waar de huizenmarkt momenteel oververhit is, ligt dat anders.
Gepubliceerd op 13-05-2018

Minder alleenstaande starters kunnen starterswoning betalen

Foto ANP
Minder alleenstaande starters zijn in staat om financiering te krijgen voor een gemiddelde starterswoning. Het aandeel dat hiertoe in staat is, zou in de afgelopen jaren bijna zijn gehalveerd.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Zo houd je je huis koel tijdens warme dagen

Foto ANP
Met een temperatuur van 27,4 graden was 19 april 2018 de warmste 19 april ooit. Lokaal tikte het kwik zelfs de 30 graden aan.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Verkopen nieuwbouwhuizen ondanks gebrekkig aanbod hard gestegen

Foto ANP
De stijging van het totaal aantal verkochte huizen in het eerste kwartaal is volledig toe te schrijven aan nieuwbouwwoningen. Daarvan wisselden er 45 procent meer van eigenaar.
Gepubliceerd op 25-04-2018

ACM onderzoekt vertraging bij aansluiten woning op gas en elektra

Foto ANP
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar klachten over vertragingen bij het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het gas- en elektriciteitsnet.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Huizenkoper de dupe van naderend verbod op gasaansluiting

Foto AFP
Huizenkopers zijn de dupe als het bouwers volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met gasaansluiting.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Huizen in eerste kwartaal 2018 weer duurder en minder verkocht

Foto ANP
Huizen worden almaar duurder, maar er worden minder woningen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de huizenmarkt in het eerste kwartaal van het jaar.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Steeds meer Britten willen Nederlander worden

Foto parool.nl
Brexit doet het aantal naturalisatieaanvragen in Amsterdam flink toenemen. Waren er in 2015 nog maar vijftien Britten die een verzoek indienden om Nederlander te worden, vorig jaar was dat aantal bijna zeven keer zo hoog.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Milieudefensie: Pas hypotheken en ozb aan voor woningen zonder gas

Foto duurzaamnieuws.nl
Milieudefensie wil dat hypotheken worden aangepast om wonen zonder aardgas te stimuleren. De onroerendzaakbelasting voor duurzame woningen moet omlaag en er moet een speciaal ‘warmtetransitiefonds’ komen.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Bouwen en meer bouwen is het antwoord niet; elke woning moet raak zijn

Foto ANP
Is er in 2030 nog vraag naar een eengezinswoning anno nu? Immers, het aantal senioren en alleenstaanden groeit en groeit maar. Laten we vooral flexibel bouwen, bepleiten Josan Meijers en Monique van Haaf.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Polen wonen graag in Nederland

Foto Hollandse Hoogte
Nederland biedt allesbehalve een luizenleven, toch zijn Poolse migranten tevreden. En ze wonen beter dan we denken. Als ze zijn ingeschreven tenminste.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Stappenplan voor gasvrij wonen

Foto ANP
De Groningse gaskraan sluit in 2030. Miljoenen huizen moeten over op andere, schone energie. Dat levert vragen en problemen op. Een nieuwe studie biedt de eerste, prille antwoorden en oplossingen.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Prijzencircus woningmarkt: Rotterdam steekt nu Amsterdam naar de kroon

Foto amweb.nl
De woningprijs lijkt steeds sneller te stijgen, maar het aantal verkopen neemt navenant af. Dit blijkt uit de jongste woningmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Gepubliceerd op 25-04-2018

Perfecte storm in woningmarkt zal nog jaren voortwoeden, denkt NVM

Foto Freek van den Bergh
Het aanbod aan koophuizen is in twintig jaar niet zo klein geweest, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), met stagnatie op de woningmarkt als gevolg. Voorzitter Ger Jaarsma ziet maar één oplossing: 'Bouwen. Bouwen. Bouwen.'
Gepubliceerd op 25-04-2018

Zo maak je je huis klaar voor een duurzame toekomst

Foto ANP
n het huis van de toekomst is geen plaats voor aardgas. Koken op gas en de cv-ketel worden verleden tijd. Waar moeten we rekening mee houden als consument? Hoe ziet het huis van de toekomst eruit?
Gepubliceerd op 01-04-2018

Rekening voor gas, water en stroom in veel gemeenten fors hoger

Foto ANPl
De meeste huishoudens zijn dit jaar meer kwijt aan gas, water en elektra. Dat komt doordat de zogenoemde precariobelasting met gemiddeld 33 procent omhoog gaat.
Gepubliceerd op 01-04-2018

Huurder bouwt minder vermogen op dan huizenkoper

Foto 123RF
Huurders bouwen doorgaans minder nettovermogen op dan huishoudens met een koopwoning. Dit gaat ook op als de inkomens en de leeftijden vergelijkbaar zijn.
Gepubliceerd op 01-04-2018

Brede coalitie wil over drie jaar af van klassieke cv-ketel

Foto ANP
Een coalitie van partijen uit verschillende branches wil de klassieke cv-ketel uitfaseren binnen drie jaar. In 2021 moet een cv-ketel alleen nog mogelijk zijn in combinatie met een duurzame oplossing zoals een warmtepomp of een hybride ketel.
Gepubliceerd op 01-04-2018

Knot: verhoging rente zou goed zijn voor woningmarkt

Foto ANP
Het zou goed zijn als de huizenmarkt afkoelt. Een renteverhoging zou daar prima bij helpen, zegt Klaas Knot, de baas van De Nederlandsche Bank (DNB).
Gepubliceerd op 01-04-2018

Hoe ontwikkelt de huizenprijs zich en hoeveel risico lopen huizenbezitters als de waarde daalt?

Foto amweb.nl
Hoe ontwikkelt de huizenprijs zich en hoeveel risico lopen huizenbezitters op een huis dat sterk in waarde daalt? Alfred Teye promoveerde onlangs op dit onderwerp aan de TU Delft.
Gepubliceerd op 01-04-2018

Aantal door particulieren verhuurde woningen groeit

verhuurde-woningen-groeit.jpg" />Foto ANP
De particuliere huursector is na een jarenlange krimp de afgelopen jaren sterk gegroeid. De groei kwam tussen 2012 en 2017 uit op 23,4 procent.
Gepubliceerd op 21-03-2018

Hoogste prijsstijging koopwoningen sinds 2001

Foto ANP
Koopwoningen zijn 9,5 procent in prijs gestegen in februari vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de grootste stijging sinds september 2001.
Gepubliceerd op 21-03-2018

Vier op de tien mensen met hypotheek vinden eigen rente laag

Foto 123RF
Vier op de tien Nederlanders met een hypotheek zouden de eigen hypotheekrente laag of zeer laag vinden. Drie kwart van deze groep betaalt minder dan 3 procent hypotheekrente.
Gepubliceerd op 21-03-2018

Kadaster registreert minder woningverkopen in februari

Foto ANP
Het Kadaster heeft in februari minder woningtransacties geregistreerd dan een jaar eerder. Het ging vorige maand om 16.094 verkochte woningen.
Gepubliceerd op 21-03-2018

Rabobank zet nieuwe hypotheekbank op

Foto Vastgoedmarkt
Rabobank werkt aan het opzetten van een nieuwe hypotheekbank. Daarmee wil het financiële concern hypotheken verkopen die worden gefinancierd door institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.
Gepubliceerd op 21-03-2018

Woningmarkt volledig vastgelopen: jong en oud in nood

Foto Hollandse Hoogte
Zowel starters als ouderen vallen volledig buitenboord op de woningmarkt. Voor het eerst slaan nu ook geldverstrekkers alarm over de vastgelopen woningmarkt. Verzekeraar Aegon noemt een ’deltaplan’ noodzakelijk, waarbij ook het Groene Hart niet heilig meer is.
Gepubliceerd op 21-03-2018

Dit moet je weten over de bloemen in huis

Foto Hollandse Hoogte
Het voorjaar staat voor de deur en dus worden er weer bloemen in huis gehaald. Hoe verzorg je die boeketten eigenlijk het best?
Gepubliceerd op 12-03-2018

Een vakantiehuisje kopen is geen taboe meer

Foto ANP
Een vakantiehuisje aan de Nederlandse of Spaanse kust of een tweede woning in de Dordogne, dat is allang niet meer alleen voor gepensioneerden weggelegd en al helemaal geen taboe meer.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Banken maken duurzaamheid onderdeel van hypotheekadvies

Foto ANP
Vijf banken gaan voortaan iedere klant die aanklopt voor een hypotheek, in het adviesgesprek informeren over de mogelijkheden om de beoogde koopwoning ook meteen duurzamer te maken.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Jongeren vaker bereid meer dan 40 procent inkomen aan wonen te besteden

Foto 123RF
Ruim 43 procent van de jongeren tot 35 jaar is bereid meer dan 40 procent van zijn inkomen uit te geven aan woonlasten.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Hoe maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis?

Foto ANP
Dezer dagen valt bij veel huizen weer de envelop op de mat met de WOZ-waarde. Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking doen niet veel mensen, terwijl het soms best een voordeeltje op kan leveren.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Ouderen verwachten moeilijk een geschikte woning te kunnen vinden

Foto FBF.nl
Veel ouderen (44%) hebben zich nog niet georiënteerd op het vinden van een ander huis waar ze comfortabel langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Almere groeit het hardst qua inwoners, economie en werk

Foto Vastgoed Actueel
Almere groeide de afgelopen twintig jaar het hardst van heel Nederland. Zowel qua inwonersaantal, economie en werk is de stad de koploper. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van de ontwikkeling van 52 regio’s waarin Nederland is opgedeeld.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Kamervragen over problemen senioren met niet afgeloste hypotheek

Foto Vastgoed Actueel
Kamerlid Nijboer (PvdA) heeft Kamervragen gesteld aan minister Hoekstra (Financiën) naar aanleiding van onderzoek van ouderenbond Anbo en EenVandaag. Uit dat onderzoek, bleek dat honderdduizenden ouderen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen, of dreigen te komen.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Amsterdam niet meer beste stad om te wonen als millennial

Foto ANP
Amsterdam is voor millennials niet meer de beste stad om in te wonen. Amsterdam staat nu op de vierde plaats, achter Berlijn, Montreal en Londen.
Gepubliceerd op 12-03-2018

Hoe maak ik bezwaar tegen de WOZ-waarde van mijn huis?

Foto ANP
Dezer dagen valt bij veel huizen weer de envelop op de mat met de WOZ-waarde. Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking doen niet veel mensen, terwijl het soms best een voordeeltje op kan leveren.
Gepubliceerd op 27-02-2018

Prijsstijging Nederlandse woningen in top drie van West-Europa

Foto 123RF
De prijzen van Nederlandse woningen zijn in 2017 met 8,2 procent gestegen naar 282.000 euro. Met deze prijsstijging staat Nederland binnen West-Europa op de derde plek.
Gepubliceerd op 27-02-2018

Aantal sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in Amsterdam slinkt

Foto ANP
Het aantal sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen in Amsterdam is tussen 2015 en 2017 afgenomen. Ook zijn alle Amsterdamse woningen in die periode duurder geworden.
Gepubliceerd op 27-02-2018