Nieuws

Het laatste nieuws

Onderstaand de meest recente nieuwberichten uit verzamelde media. Door op de link te klikken bezoekt u de website waar het nieuws van afkomstig is.

Veel extra aflossingen

Foto ANP
Klanten van Rabobank hebben op grote schaal extra afgelost op hun hypotheek. In totaal betaalden ze een bedrag van 8,3 miljard euro.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Kadaster registreert iets meer verkochte woningen in juli

Foto ANP
In juli zijn er 1,3 procent meer verkochte woningen geregistreerd vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In totaal wisselden 19.979 woningen van eigenaar.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Rabo waarschuwt voor huizenbubbel in Randstad

Foto Aerovista
Er moeten snel flink wat woningen worden bijgebouwd om de huizenmarkt weer in evenwicht te brengen. Nu al dreigt er in steden als Amsterdam en Utrecht een bubbel, waarschuwen economen van de Rabobank.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Betonrot: Hoe herken je het en wat doe je eraan?

Foto ANP
Huizen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975 hebben vaak betonrot, omdat toen gebouwd werd met minder goed beton en het gebruik van calciumfloride nog was toegestaan om het beton sneller te laten uitharden. Loopt jouw woning ook risico?
Gepubliceerd op 17-08-2017

Kabinet zorgde onbewust voor tekort aan nieuwe woningen

Foto ANP
Het kabinet heeft volgens de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers onbewust gezorgd voor het huidige tekort aan nieuwbouwwoningen. De organisatie pleit nu voor een ''sterke minister van wonen en bouwen''.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Files en afstand wennen vanzelf als je ver van je werk woont

Foto ANP
Nederlanders zijn een relatief groot deel van hun tijd kwijt aan woon-werkverkeer. Dat was al een tijd het geval en het is nog steeds zo. Hoe komt het dat wij niet dichter bij ons huis gaan werken of dichter bij ons werk gaan wonen?
Gepubliceerd op 17-08-2017

Woonwinkels profiteren van drukte op de huizenmarkt

Foto ANP
Verkopers van bijvoorbeeld meubels, bedden en keukens zouden ook dit jaar goede zaken hebben gedaan in het tweede kwartaal. De woonbranche tekent een omzetgroei van 8,2 procent op.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Tips voor het verbouwen en stylen van je badkamer

Foto ANP
Ben je toe aan een nieuwe badkamer? NU.nl vroeg twee experts naar hun beste tips. Of je nu een oude badkamer renoveert of een nieuwbouw-badkamer krijgt; zo gebruik je de ruimte het beste en zorg je ervoor dat je er lang van geniet.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Zonnepanelen nog steeds de meest rendabele, duurzame besparing

Foto ANP
De technologische ontwikkeling voor het verduurzamen van je woning is de laatste jaren in stroomversnelling geraakt. Van zonnepanelen tot een warmtepomp, HR++-glas en warmteopwekkende fundering. Wat past het beste bij jouw huis?
Gepubliceerd op 17-08-2017

Tekort aan nieuwbouw nekt huizenmarkt

Foto ANP
De problemen op de huizenmarkt door het tekort aan nieuwbouwwoningen worden steeds nijpender. Tijd dus, vindt de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB), voor maatregelen.
Gepubliceerd op 17-08-2017

RTL Z Huizenindex: wolken pakken zich samen

Foto ANP
De eerste wolken pakken zich samen boven de Nederlandse huizenmarkt. De prijzen stijgen nog wel fors door, maar het aantal hypotheken en transacties stabiliseert, blijkt uit de RTL Z Huizenindex.
Gepubliceerd op 17-08-2017

Waar je aan moet denken a"ls je een tweede huis koopt

Foto ANP
Zonder heel veel extra kosten te maken, maar door gewoontes aan te passen, bespaar je algauw honderden euro's per jaar op je energierekening. Het is een kostenpost die je zelf in de hand hebt.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Tekort aan nieuwbouw wordt steeds nijpender

Foto wegwijs.nl
De vraag naar nieuwbouw is 2,5 keer groter dan het aanbod. Bouwen wordt echter steeds duurder.
De droogkokende woningmarkt kan maar op één manier ontlast worden: meer huizen bouwen.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Verkoop vakantiehuisjes weer verder gestegen

Foto ANP
Opnieuw zijn er meer vakantiehuisjes verkocht dan het jaar ervoor. In 2016 bedroeg de stijging 20 procent.
Gepubliceerd op 09-08-2017

De Nederlandsche Bank ziet hypotheekrente stabiliseren

Foto ANP
De hypotheekrente is het afgelopen jaar licht toegenomen. Gemiddeld staat de hypotheekrente in juni 2017 op 2,41 procent.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Piek in hypotheekaanvragen ondanks zomerperiode

Foto ANP
Ongeveer 37.000 hypotheekaanvragen zijn in juli 2017 via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verzonden. Dat is een opmerkelijke stijging van 19 procent ten opzichte van de maand daarvoor.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Zo koop je een huis voor de beste prijs

Foto ANP
Het huizenaanbod daalt al jaren, om een pand te kopen voor een goede prijs, moet je van goeden huize komen. Zo vergroot je je kans op een succesvolle aankoop.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Vertrouwen in woningmarkt blijft groot in juli

Foto ANP
Het vertrouwen op de woningmarkt bleef in juli onveranderd hoog. De indicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) die het vertrouwen meet, bleef in juli voor de derde maand op rij onveranderd op een hoog niveau van 113 punten.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Boete hypotheken beperkt

Foto telegraaf.nl
De nieuwe boeteregels voor het oversluiten van hypotheken hoeven niet met terugwerkende kracht te worden toegepast.
Gepubliceerd op 09-08-2017

Zo vind je de juiste aannemer voor jouw klus

Foto ANP
Net een nieuw huis gekocht? Of eindelijk genoeg gespaard voor die nieuwe badkamer of dakkapel? Dan ga je op zoek naar een aannemer. Online is die snel gevonden, maar hoe kies je de aannemer die het beste bij jou en jouw opdracht past?
Gepubliceerd op 30-07-2017

Huiseigenaren vertrouwen klusjesman meer dan de aannemer

Foto anp
Huizenbezitters en -kopers hebben weinig vertrouwen in aannemers, makelaars en hypotheekadviseurs. Elektriciens, loodgieters en timmerlieden worden flink meer vertrouwd, wijst onderzoek uit.
Gepubliceerd op 30-07-2017

Huizenkoper wantrouwt bankier

Foto Dijkstra BV
Huizenbezitters en -kopers hebben bar weinig vertrouwen in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars.
Gepubliceerd op 30-07-2017

‘Verkopers lak aan huizenzoeker

Foto Dijkstra BV
Woningeigenaren doen minder moeite hun huis op te knappen voordat ze het in de verkoop zetten. Dit tot frustratie van veel potentiële kopers. ‘Verkopers denken alles te kunnen maken’, zeggen zei.
Gepubliceerd op 30-07-2017

Ontwikkelaars: Rijk moet nu echt ingrijpen bij woningbouw

Foto cobouw.nl
Het Rijk moet de woningbouwproductie aanzwengelen door bindende bouwafspraken te maken met gemeenten en provincies. Dat is een van de maatregelen uit een woensdag gepresenteerd noodplan van projectontwikkelaarsvereniging Neprom om het schreeuwend tekort aan woningen aan te pakken.
Gepubliceerd op 30-07-2017

Het is voor starter onmogelijk om huis te kopen

Foto AW Foto
Voor starters op de huizenmarkt is het niet makkelijk om aan een woning te komen. De 23-jarige Natalja van Zijp uit Almere besloot op haar 22e dat het tijd werd om uit huis te gaan. Ze had echter niet verwacht dat het zo’n lijdensweg zou worden om aan een appartement te komen.
Gepubliceerd op 30-07-2017

Koophuizen Noord-Holland duurder dan voor crisis

Foto cbs.nl
De prijzen van bestaande koopwoningen in Noord-Holland lagen in het tweede kwartaal van 2017 gemiddeld weer boven het niveau van voor de crisis. Ook woningen in Den Haag waren voor het eerst weer duurder dan voor de crisis. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Na jaar 2% rente op hypotheek

Foto 123RF
Na ruim een jaar staat de belangrijkste hypotheekrente weer boven de 2%. Gemiddeld komt het tarief voor tien jaar rentevast met Nationale Hypotheekgarantie, uit op 2,01%.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Huis goed ventileren is de beste manier om ongedierte te bestrijden

Foto AFP
Als je ongedierte zoals motten, fruitvliegjes en zilvervisjes in huis wil tegengaan, is het belangrijk om je huis goed te luchten. Dat zeggen ongedierte-experts tegenover NU.nl. Maar wat kun je nu nog meer doen om ongedierte in je huis te voorkomen of te bestrijden?
Gepubliceerd op 26-07-2017

Hypotheekberekening 55-plusser klopt online niet

Foto ANP
Websites van hypotheekverstrekkers zitten er bij de berekening van de maximale hypotheek voor 55-plussers vaak tot wel tienduizenden euro’s naast.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Zo maak je je huis milieuvriendelijk schoon

Foto ANP
Om het huis een schoonmaakbeurt te geven zijn er honderden middelen in omloop, maar niet alle schoonmaakproducten dragen bij aan een schoner milieu. Schoonmaakexperts vertellen aan NU.nl hoe je toch verantwoorde keuzes kunt maken.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Blauw en groen op de muur: Mensen willen gehoord worden

Foto 123RF
Elk jaar zijn er andere trendkleuren die overheersen in de meubel- en kluswinkels. Woon- en kleurexperts vertellen aan NU.nl dat de stemming in het land vaak invloed heeft op de kleuren die we terugzien in huis.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Betaalbaarheid woning neemt af

Foto Dijkstra BV
Met stijgende huizenprijzen en dalende hypotheekrentes, wordt het voor huizenkopers voor het eerst sinds 2013 moeilijker om hun woning te bekostigen.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Makkelijker lenen voor energiebesparing

Foto ANP
Huizenkopers kunnen makkelijker energiebesparende maatregelen nemen via een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Betaalbaarheid koopwoningen slechter dan gemiddeld

Foto Hollandse Hoogte
De betaalbaarheid van koopwoningen in Nederland voor starters is nu onder het gemiddelde niveau van de afgelopen twintig jaar gedaald. Door de stijgende hypotheekrente nemen de maandlasten toe bij nieuwe hypotheken.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Zo ruim je effectief je huis op en houd je het op orde

Foto Heijmans
Opruimen: de een is er beter in dan de ander. Maar al ben je van nature nog zo rommelig, effectief opruimen kan je leren. NU.nl vroeg organizer en opruimcoach Ingeborg Koot en interieurontwerper Tim de Boer om hun beste tips.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Verhuizen zonder zorgen: deze dingen moet je niet vergeten

Foto ANP
Mensen die gaan verhuizen hebben meestal een spannende en hectische tijd voor de boeg. Om het verhuisproces zo stressvrij mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat je je zaken op de dag zelf goed op orde hebt.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Overbieden overleven: op huizenjacht in de Randstad

Ik ben een dertiger en woon in de Randstad. En op verjaardagen van andere dertigers uit de Randstad komen steevast 3 onderwerpen aan bod. Kinderen, biologische supermarkten, en de jacht op het perfecte koophuis. Vooral dat laatste onderwerp zorgt voor bizarre verhalen. Overbieden lijkt eerder regel dan uitzondering.
Gepubliceerd op 26-07-2017

ING: koopwoningen worden steeds minder betaalbaar

Foto ANP
Nederlandse koopwoningen worden steeds minder betaalbaar doordat de dalende rente op hypotheken niet meer de flink stijgende huizenprijzen goedmaakt. Hierdoor nemen volgens financiële instelling ING de gemiddelde maandlasten van huiseigenaren toe.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Steeds meer mensen sluiten online hypotheek af

Foto ANP
Het aantal mensen dat online een hypotheek afsluit, groeit hard. Hypotheken zijn eenvoudiger geworden en consumenten weigeren langer hogere advieskosten te betalen. De online hypotheek is echter niet altijd goedkoper.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Voor goed hypotheekadvies moet je meer dan 500 vragen stellen

Foto sterk-water.com
Zeven op de tien hypotheekadviezen die voor het hoogtepunt van de crisis in 2008 werden uitgebracht, voldoen niet aan de wettelijke regels. En voor hypotheken van na die tijd, is advocaat Rik Sieben niet veel optimistischer.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Starters profiteren minst van aantrekkende woningmarkt | NU

Foto ANP
Starters lijken het minst te profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Nog geen derde van de hypotheekaanvragen komt van een starter. Dat stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag in een rapport over de eerste helft van het jaar.
Gepubliceerd op 26-07-2017

Veilig op vakantie: zo voorkom je een inbraak

Foto ANP
De vakantieperiode is aangebroken, waarbij veel mensen kortere of langere tijd van huis zijn. NU.nl vroeg aan experts hoe je je huis tijdens de vakantie het best kunt beveiligen tegen ongewenste indringers.
Gepubliceerd op 16-07-2017

Over een paar jaar kun je nergens meer een huis kopen

Foto ANP
'Over een paar jaar is nergens in Nederland meer een huis te koop,' waarschuwt Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarskoepel NVM. Hij zegt dat de woningkrapte, zoals die zich voordoet rond Amsterdam, zich als een olievlek over Nederland verspreidt.
Gepubliceerd op 16-07-2017

Prognose '16-'40: woningbouwveronderstellingen

Foto cbs.nl
In september 2016 is voor de zesde keer de PBL/CBS Regionale bevolkings- en huishoudensprognose uitgebracht. In deze prognose spelen veronderstellingen over de woningbouw een belangrijke rol. In dit artikel wordt ingegaan op de totstandkoming van de woningbouwveronderstellingen.

Uit de analyse blijkt dat de woningbouw een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de bevolking en het aantal huishoudens op regionaal niveau.
Gepubliceerd op 14-07-2017

Storymap verstedelijking

Foto cbs.nl
Zolang steden bestaan, hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het leven van mensen: zij trokken naar de steden op zoek naar werk, een opleiding, nieuwe kansen of vertier.

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw verloren veel Nederlandse steden tijdelijk hun aantrekkingskracht, maar nu zijn steden - en de gebieden eromheen - weer helemaal booming. Dit heeft ook een keerzijde: in de ‘randgebieden’ van Nederland, die vaak al dunner bevolkt zijn, begint de bevolking te krimpen, onder andere omdat jongeren wegtrekken.
Gepubliceerd op 14-07-2017

Trends in Nederland 2017

Foto cbs.nl
Hoeveel personen hadden in 2016 een bijstandsuitkering? Zijn er meer woningen gebouwd dan in voorgaande jaren? Welke regio had de drukste rijkswegen?

In Trends in Nederland 2017 vindt u het antwoord op deze en nog veel meer vragen. Deze editie besteedt extra aandacht aan onder meer vitale ouderen, flexwerkers en de economie.
Gepubliceerd op 14-07-2017

Verplicht verwarmen en koken zonder gas: Dit is wat je moet weten

Foto ANP
Als het aan de overheid ligt, is in 2050 geen enkele Nederlandse woning meer aangesloten op het gasnet. De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland. We moeten over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken.
Gepubliceerd op 14-07-2017

Acht do's en don'ts voor huizenkopers

Foto
Het lijkt elke maand beter te gaan op de woningmarkt. Maar daardoor zijn er ook meer kapers op de kust. Wat moet je als huizenkoper in zo'n geval wel en vooral niet doen?
Gepubliceerd op 14-07-2017

Video: Zo kom je van fruitvliegjes af

Foto nu.nl
De zomer betekent meestal ook dat er weer fruitvliegjes verschijnen. Zo kom je van deze beestjes af.
Gepubliceerd op 14-07-2017