Nieuws

Het laatste nieuws

Onderstaand de meest recente nieuwberichten uit verzamelde media. Door op de link te klikken bezoekt u de website waar het nieuws van afkomstig is.

AFM spreekt zich uit tegen reclame over snel afsluiten hypotheken

Foto ANP
Hypotheekverstrekkers mogen geen reclame maken voor de snelheid waarmee een hypotheek kan worden afgesloten.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Markt voor monumenten ruimer dan die voor reguliere woningen

Foto Marijke Peeters
Een monumentaal pand is duurder, maar de markt voor deze panden is wel evenwichtiger dan die op de huidige koopwoningenmarkt als geheel.
Gepubliceerd op 18-02-2018

’Pensioenfondsen nemen markt voor hypotheken over’

Foto @Dijkstra
Pensioenfondsen nemen een steeds prominentere positie in op de hypotheekmarkt. Volgens De Hypotheekshop zal eind 2018 de helft van de geldverstrekkers bestaan uit pensioenfondsen en zogenoemde ’regiepartijen’. Dat zou de rente kunnen drukken.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Afnemer stadsverwarming moet meer te kiezen hebben

Foto Thinkstock
Huishoudens met stadsverwarming moeten voortaan vrij worden gelaten in hun keuze voor een leverancier. Daarvoor pleiten de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond in een brief aan de vaste Tweede Kamer.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Opkoopregeling moeilijk verkoopbare woningen Groningen van start

Foto ANP
De opkoopregeling voor moeilijk verkoopbare huizen in het aardbevingsgebied in Groningen gaat donderdag officieel van start.
Gepubliceerd op 18-02-2018

We willen best gasloos wonen, zolang het niets extras kost

Foto cobouw.nl
Bij nieuwbouw is het geen punt, maar om bestaande bouw aan te passen naar gasloos mag er wel iets tegenoverstaan vinden Nederlanders. En elektrisch koken, dat onvermijdelijk wordt zonder gasaansluiting, daar voelen nog niet veel mensen voor.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Meer nieuwbouw, maar tekort aan betaalbare huurwoningen blijft

Foto ANP
De huurprijzen zijn opnieuw gestegen. Het gebrek aan betaalbare huurwoningen blijft daardoor groot, ondanks meer nieuwbouw. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedbeheerder VGM NL.
Gepubliceerd op 18-02-2018

5 factoren die kunnen zorgen voor een daling van de huizenprijzen

Foto amweb.nl
De huizenmarkt houdt er nog altijd stevig de vaart in. Nederlandse huishoudens worden over de gehele linie vermogender en de strijgende huizenprijzen spelen hier een belangrijke rol in. Huizenprijzen die volgens banken en kredietbeoordelaars voorlopig nog wel even blijven stijgen.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Huizenprijzen in Amsterdam stijgen het snelst van Europa

Foto Getty
Tja, u wist het al na een blik op de advertenties bij een willekeurig hoofdstedelijk makelaarskantoor maar de Amsterdamse huizenmarkt is ontploft. Nu is het officieel.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Woonwinkels profiteren flink van bloeiende huizenmarkt

Foto ANP
Woonwinkels hebben vorig jaar opnieuw flink geprofiteerd van de bloeiende huizenmarkt. Volgens brancheorganisatie INretail gingen de verkopen in 2017 met bijna 9 procent omhoog.
Gepubliceerd op 18-02-2018

Zo koop je met een laag inkomen een huis

Foto ANP
De woningprijzen rijzen de pan uit in de grote steden van Nederland. Hoe kom je als starter met een kleine beurs alsnog aan een koopwoning? Het is moeilijk, maar het kan: zo versla je de woningmarkt.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Rabobank ziet huizenprijzen dit jaar nog harder stijgen

Foto Hollandse Hoogte
Op de huizenmarkt is het plafond nog niet bereikt. Economen van Rabobank stellen in een analyse over de Nederlandse woningmarkt dat er dit jaar nog een stijging van gemiddeld 8 procent in zit.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Senioren kunnen met nieuw type lening overwaarde huis gebruiken

Foto ANP
Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis
Gepubliceerd op 11-02-2018

Huis in Delfzijl 5,5 keer zo goedkoop als woning Bloemendaal

Foto ANP
Het verschil in de verkoopprijs van woningen in afzonderlijke gemeenten is vorig jaar groter geworden. In de duurste gemeente was de gemiddelde verkoopprijs vorig jaar 5,5 keer zo hoog als die in de goedkoopste gemeente.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Delfzijl heeft laagste huizenprijzen van Nederland

Foto ANP
Delfzijl was vorig jaar de goedkoopste gemeente in Nederland om een huis te kopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster moest daar gemiddeld 141.000 euro neergeteld worden voor een huis.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Huren in vrije sector lopen verder op in tweede helft van 2017

Foto ANP
De huren in de vrije sector zijn in de tweede helft van 2017 verder gestegen. Een verhuurde vrijesectorwoning kostte gemiddeld 1.020 euro.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Aanvechten van je huurprijs, hoe gaat dat in zijn werk?

Foto Hollandse Hoogte
Als je een nieuw huis gaat huren, kun je bij een onafhankelijke commissie laten toetsen of je niet te veel huur betaalt. Hoe gaat dat in zijn werk?
Gepubliceerd op 11-02-2018

Nieuwbouw met zonnepanelen en deelautos in zeven steden

Foto De Bode
In zeven steden worden de komende drie jaar speciale nieuwbouwprojecten opgeleverd met een grote rol voor elektrische deelauto's. Voor die auto's zijn minder parkeerplaatsen nodig, wat de huizen goedkoper maakt.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Een op de vijf woningbezitters valt onder Wet Hillen

Foto ANP
Iets meer dan een vijfde van de in totaal 4,3 miljoen woningeigenaren, bijna 22 procent, maakte in 2016 gebruik van de vrijstelling van het eigenwoningforfait.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Waarom wonen op 30 vierkante meter steeds populairder wordt

Foto ANP
In de vier grote steden en studentensteden zijn steeds meer microwoningen te vinden. Deze appartementen van 20 tot 50 vierkante meter huisvesten vooral net afgestudeerden en starters op de woningmarkt.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Geen hypotheek? Schakel je ouders in als bank

Foto Vijselaar en Sixma
Starters die de woningmarkt betreden, hebben het niet makkelijk. Huizenprijzen rijzen de pan uit en hypotheekregels worden strenger. Toch is er een alternatief: ouders kunnen een heuse familiebank openen én hun zoon of dochter voorzien van een (deel van de) hypotheek.
Gepubliceerd op 11-02-2018

Minder studenten gaan op kamers sinds invoering leenstelsel

Foto Thinkstock
Minder hbo- en wo-studenten kiezen ervoor om op kamers te gaan sinds de invoering van het leenstelsel in 2015.
Gepubliceerd op 25-01-2018

Ruim 60.000 nieuwbouwhuizen erbij in 2017

Foto Gemeente Alphen a/d Rijn
Bouwbedrijven hebben vorig jaar 64.000 nieuwe huizen in Nederland opgeleverd. Dat waren er negenduizend meer dan het jaar ervoor.
Gepubliceerd op 25-01-2018

Voorbehoud bouwkundige keuring opgenomen in modelkoopcontract woning

Foto ANP
In de nieuwe modelkoopovereenkomst voor woningen, die op 1 februari ingaat, zal naast het voorbehoud van financiering ook een voorbehoud van bouwkundige keuring worden opgenomen.
Gepubliceerd op 25-01-2018

Aantal zonnepanelen in Nederland neemt met 60 procent toe

Foto 123RF
Het afgelopen jaar zouden in Nederland drie miljoen zonnepanelen zijn geplaatst. Dat is een toename van bijna 60 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt woensdag uit het Nationaal Solar Trendrapport 2018.
Gepubliceerd op 25-01-2018

NAM moet direct betalen voor waardedaling huizen bevingsgebied Groningen

Foto ANP
Gepubliceerd op 25-01-2018

Nog nooit zoveel woningen in een kwartaal verkocht

Foto ANP
Ruim 66.000 bestaande woningen zijn in het vierde kwartaal van 2017 van eigenaar gewisseld. Dit is het hoogste aantal in een kwartaal ooit.
Gepubliceerd op 25-01-2018

Woningbouw niet langer groeimotor van bouw

Foto Robert Hoetink
De woningbouw is de komende jaren waarschijnlijk niet meer de belangrijkste groeimotor binnen de bouw. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vlakt de groei op dit vlak duidelijk af, terwijl de investeringen in infrastructuur juist sterk toenemen.
Gepubliceerd op 25-01-2018

De woningmarkt: nu instappen of wachten?

Foto ANP
Wie als starter een kans wil maken op de woningmarkt, moet van goeden huize komen. Het aanbod daalt, de prijzen stijgen en particuliere beleggers zijn een geduchte concurrent. Wat voor opties heb je eigenlijk als starter?
Gepubliceerd op 25-01-2018

Grote regionale verschillen bij herstel woningmarkt

Foto binnenlandsbestuur.nl
In bijna de helft van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs weer boven het niveau van vóór de crisis. Het aantal woningverkopen staat op recordhoogte, maar loopt wel wat terug in de Randstad.
Gepubliceerd op 25-01-2018

Recordaantal hypotheekaanvragen in 2017

Foto de Telegraaf
Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van bijna 375.000, een toename met 3,7% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).
Gepubliceerd op 25-01-2018

Huizenprijzen in Amsterdam 13,5 procent gestegen

Foto Rink Hof
De Amsterdamse huizenmarkt is nog altijd oververhit. De prijzen waarvoor woningen hier worden verkocht zijn in een jaar tijd 13,5 procent gestegen.
Gepubliceerd op 25-01-2018

Huizenkoper komt stad niet meer in

Foto Aerovista
Na de starter krijgt ook de doorstromer steeds minder gemakkelijk een voet tussen de deur in de huizenmarkt in de Randstad.
Gepubliceerd op 09-01-2018

Hele levenscyclus gebouw telt nu mee in milieuprestatie

Fotof-facts.nl
Voor de eisen voor milieuprestaties telt met ingang van dit jaar de hele levenscyclus mee van gebouwen groter dan 100 m2. Van winning van grondstoffen tot eventuele sloop. Dit geldt voor nieuwe kantoren en woningen. Beeld Hele levenscyclus gebouw telt nu mee in milieuprestatie Deze minimumeisen voor de milieuprestatie komen er in aanvulling op bestaande minimumeisen in het Bouwbesluit voor de energiezuinigheid van gebouwen.
Gepubliceerd op 09-01-2018

Opnieuw signalen van toenemende spanning op woningmarkt

Foto ANP
Volgens economen van ABN Amro zijn er opnieuw signalen van toenemende spanning op de woningmarkt. Het verschil tussen vraag- en biedprijs neemt af en historisch gezien gaat dit gepaard met hogere prijzen.
Gepubliceerd op 07-01-2018

Huizenkoper ziet vaker beren op de weg

Foto Chris Heijmans
Nederlanders zijn vorig jaar huiveriger geworden om op huizenjacht te gaan. In een jaar tijd is het aantal mensen dat het geen gunstige tijd vindt om een woning te kopen gegroeid van een kwart naar een derde.
Gepubliceerd op 07-01-2018

Buurt is belangrijkere factor voor geluk dan huis zelf

Foto Photo Republic
De woonomgeving is belangrijker voor de mate van tevredenheid met het leven dan de woning zelf. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Gepubliceerd op 07-01-2018

Hypotheekbezitters gaan blindelings akkoord met 'dure' voorstel van bank

Foto NOS
Veel mensen gaan klakkeloos akkoord met het aanbod van hun bank als ze hun hypotheekrente opnieuw laten vastleggen. Als ze zouden rondkijken bij andere aanbieders kunnen ze tientjes per maand besparen, zegt Vereniging Eigen Huis.
Gepubliceerd op 07-01-2018

Woningbezitter in 2018 op kosten gejaagd

Foto TLG Archief
Met ingang van 2018 mag er geen hypotheek meer worden afgesloten die hoger is dan de waarde van het huis. Wie een woning wil kopen zal dus eigen geld moeten meebrengen om onder meer de overdrachtsbelasting en financieringskosten te betalen.
Gepubliceerd op 07-01-2018

Is splitsen woning de oplossing voor overspannen woningmarkt?

Foto ANP
Een woning splitsen om te verhuren of verkopen, zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan betaalbare huizen op de woningmarkt.
Gepubliceerd op 07-01-2018

Huizenbezitter laat geld liggen bij afsluiten nieuwe hypotheek

Foto 123RF
Huizenbezitters laten in veel gevallen geld liggen als ze een nieuwe hypotheek afsluiten.
Gepubliceerd op 03-01-2018

50Plus start actie voor referendum tegen aflosboete

Foto ANP
50Plus is gestart met het verzamelen van handtekeningen voor een raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Maatregelen klimaat kosten huishoudens circa 50 euro per maand in 2030

Foto ANP
Maatregelen die worden genomen om het klimaat te beschermen, kosten huishoudens in 2030 per maand tussen de 50 en 60 euro extra. Dat blijkt zaterdag uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Opnieuw forse prijsstijging koopwoningen

Foto ANP
Bestaande koopwoningen zijn in november 8,2 procent in prijs gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Sinds begin 2002 zijn koopwoningen niet zo hard in prijs gestegen in een jaar tijd.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Reele huizenprijzen fors onder niveau 2008

Foto Vastgoed Actueel
De huidige prijsstijging op de huizenmarkt doet meer dan de helft van de consumenten denken aan zeepbelvorming. Toch is er in Nederland ”“ gemiddeld genomen - geen sprake van een zeepbel, aldus het ING Economisch Bureau.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Huizenkoper gaat meer rente betalen

Foto ANP Xtra
Ondernemers en huizenkopers gaan meer rente betalen over hun leningen omdat banken hogere buffers moeten aanhouden. Die buffers maken banken veiliger, maar de prijs daarvan wordt doorberekend aan de klant.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Huizenmarkt Randstad gaat definitief op slot

Foto Robert Hoetink
De woningmarkt in de vier grote steden, en grote gebieden daaromheen, is definitief op zijn retour. Volgend jaar daalt het aantal transacties na vier jaren van forse stijging met zeker 5%, zeggen experts. Vooral in de Randstad storten de woningverkopen in 2018 in, zo is de prognose.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Bouw voor gezinnen in de stad, stop de uittocht

Foto ANP
De trek van gezinnen uit de vier grote steden naar het buitengebied leidt tot drukkere treinen, afname van natuur, meer files én een minder hechte stad, waarschuwt stedenbouwkundige Bart Mispelblom Beyer.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Maxime Verhagen: Bouw de hoogte in!

Foto Serge Ligtenberg
De woningmarkt gaat, zeker in de Randstad, een zwaar jaar tegemoet: er zijn amper nog huizen beschikbaar, en de prijzen gaan door het dak. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland houdt vol dat zijn sector daar geen schuld aan heeft.
Gepubliceerd op 03-01-2018

Nieuwe gebouwen moeten na nieuwjaar milieuvriendelijk zijn

Foto Cobouw.nl
Te complex, het botst met energiezuinig bouwen, te duur, onvoldoende informatie over bouwmaterialen. Ontwikkelaars zitten er niet op te wachten, maar de minister trekt zich niets van die kritiek aan. Nieuwe gebouwen moeten vanaf 1 januari 2018 milieuvriendelijk zijn.
Gepubliceerd op 03-01-2018