Nieuws

Het laatste nieuws

Onderstaand de meest recente nieuwberichten uit verzamelde media. Door op de link te klikken bezoekt u de website waar het nieuws van afkomstig is.

Koopwoningen 7,8 procent duurder

Bestaande koopwoningen waren in mei 7,8 procent duurder dan in mei 2016. Dat is de grootste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.
Gepubliceerd op 23-06-2017

Lokale Monitor Wonen: woonlasten huurders particuliere sector hoger dan sociale sector

Een huurder van een corporatiewoning is gemiddeld een derde (33 procent) van zijn inkomen kwijt aan woonlasten (huur, energie en lokale belastingen). Huishoudens in de particuliere huursector geven een groter deel van hun inkomen uit, namelijk 37 procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Lokale Monitor Wonen die op 15 juni 2017 is gepubliceerd. Voor het eerst zijn hierin ook cijfers over de particuliere huursector opgenomen.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Verkenning experimentele woningbouw

Foto dearchitect.nl
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat het komende half jaar 80 bijzondere woningbouwprojecten uit de periode van na 1965 onderzoeken. Deze zogenaamde verkenning moet inzicht geven in de ontwikkeling en huidige staat van woningbouw uit de periode na de wederopbouw (1940-1965).
Gepubliceerd op 18-06-2017

Woningbouw VS gaat verder omlaag

De groei van het aanbod van woningen blijft achter bij de vraag. Uitbreiding van de woningproductie is in veel regio’s voorzien, maar lijkt inmiddels tegen capaciteitsgrenzen aan te lopen, constateert De Nederlandsche Bank.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Waarom we allemaal in de grote stad willen wonen

Foto nos.nl
Het is er druk, de huizen zijn er duur en klein en mensen zijn er minder gelukkig. Toch willen heel veel mensen graag in een grote stad wonen. Waarom kiezen we vaak voor de vieze en dichtbevolkte stad, in plaats van het idyllische platteland?
Gepubliceerd op 18-06-2017

Wonen bij water zorgt voor minder stress

Foto Thinkstock
We wisten het al, voelden het al, en nu is het ook wetenschappelijk bewezen: de zee is gezond. Onderzoek van de universiteit van Michigan wijst uit dat wonen met zicht op grote blauwe oppervlaktes, zoals de zee of een groot meer, zorgt voor minder stress. Hoe lang je aan zee moet verblijven voor aantoonbaar effect is nog even de vraag, maar je kunt wel vast beginnen op een van deze vier plekken.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Steviger fundament nodig voor verduurzaming woningen

Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen, is het volgens ABN AMRO noodzakelijk om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. Met name koop- en huurwoningen kunnen nog een grote inhaalslag maken.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Hoe helpen wij onze kinderen aan een woning?

Foto ANP
Wij hebben onze hypotheek bijna afgelost en willen onze overwaarde gebruiken om onze twee kinderen ieder 50 duizend euro te schenken, zodat zij gemakkelijker een starterswoning kunnen kopen. Hoe regelen wij dit?
Gepubliceerd op 18-06-2017

Hier kun je als starter nog wel een huis kopen

Foto nos.nl
Stijgende huizenprijzen, lagere hypotheken en starterswoningen die bijna zijn 'uitverkocht'. Het nieuws over de huizenmarkt is de laatste tijd niet bepaald positief, zeker niet voor starters.
Gepubliceerd op 18-06-2017

BKR is watching you

Foto plusonline.nl
Sinds dit jaar heeft bijna elke Nederlander een vermelding in het ­register voor schulden, bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dat kan grote gevolgen hebben bij het aanvragen van een hypotheek. Wat weet het BKR van ons? En is dat eigenlijk wel erg?
Gepubliceerd op 18-06-2017

Kijken, kijken, niet kunnen kopen: wat is er aan de hand op de woningmarkt?

Foto nos.nl
Wie wil wonen in de stad, heeft het niet makkelijk. Als huizenkoper sta je tijdens kijkdagen op een kluitje en 'mag' je binnen een paar uur je bod doorgeven (en nee, dat is niet de vraagprijs). Als huurder ben je - als je al een betaalbaar huis kan vinden - steeds meer kwijt aan je huis door de jaarlijkse huurverhogingen.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Dijsselbloem: Hypotheken in Nederland niet te duur

Hypotheken zijn in Nederland niet te duur. Dit stelt minister Dijsselbloem (Financiën) in antwoord op Kamervragen van de PVV’ers Kops en Van Dijck over het het toepassen van de nieuwe boeterenteregels. De minister stelt dat de betaalbaarheid van een koopwoning de afgelopen jaren mede als gevolg van de dalende hypotheekrente juist is toegenomen.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Hypotheek bij onbekende geldverstrekker: de voor- en nadelen

Foto plusonline.nl
Met een lage hypotheekrente winnen nieuwe geldverstrekkers snel terrein op de hypotheekmarkt. Wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwkomers.
Gepubliceerd op 18-06-2017

Hypotheek box 1 of box 3

Wie een hypotheek afsluit, heeft als groot voordeel de hypotheekrenteaftrek. Fiscaal gezien zit de hypotheek dan in box 1: de box voor inkomen uit werk en woning. De afgelopen maanden heb ik regelmatig mails ontvangen van huizenbezitters die vragen of hun box 1 hypotheek overgeheveld kan worden naar box 3: de box voor inkomen uit sparen en beleggen. Waarom zouden huizenbezitters naar box 3 willen?
Gepubliceerd op 18-06-2017

Geen bezwaren tegen 232 studentenwoningen op Rotsoord

Foto duic.nl
Er zijn geen bezwaren ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan voor 232 studentenwoningen op Rotsoord. De afgelopen zes weken lag het plan ter inzage; er zijn geen zienswijzen ingediend.
Gepubliceerd op 17-06-2017

ABN Amro trekt boetekleed aan bij fraude hypotheekadvies

Foto ANP
Falend intern toezicht en een hoog opgelopen werkdruk, mede als gevolg van bureaucratie, reorganisaties en slecht werkende IT-systemen zijn volgens ABN Amro de voornaamste oorzaken van gesjoemel door hypotheekadviseurs.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Consument ziet nog kansen op woningmarkt

Na een dip begin dit jaar hebben consumenten weer meer vertrouwen in de woningmarkt.

De marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) steeg in mei van 111 naar 113 punten. Door de lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen groeide het vertrouwen. Iets minder dan de helft van de Nederlanders vindt het nu een gunstig moment om een huis te kopen terwijl 14% dit niet vindt.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Huur neemt grotere hap uit inkomen

Een lager besteedbaar inkomen en stijgende huurprijzen hebben die portemonnee van huurders geen goed gedaan in 2015.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen van onder anderen de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Gepubliceerd op 17-06-2017

Minder twintigers kopen een huis dan voor de crisis

Foto nu.nl
Twintigers kopen in verhouding tot voor de crisis minder vaak een woning. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

Het aandeel jongeren tot en met 25 jaar dat een woning koopt, daalde tijdens de crisis steeds verder en herstelde daarna nauwelijks, aldus het Kadaster. Voor de crisis telde deze leeftijdscategorie zeventien woningbezitters per duizend inwoners. Na de crisis lag dit aantal op twaalf personen.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Twintiger wacht met koophuis

Foto HOLLANDSE HOOGTE
Vroege twintigers zijn tijdens de economische crisis van de woningmarkt verdwenen. Jongeren wachten nu tot na hun 25e, of zelfs tot na hun dertigste, met het kopen van een eerste huis.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Woonboten hoeven niet aan eisen voor gewone huizen te voldoen

Foto nu.nl
Woonboten die na 1 januari 2018 worden gebouwd, hoeven niet meer aan alle eisen van het Bouwbesluit te voldoen die voor gewone huizen gelden. De eisen die voor gewone huizen gelden, zijn voor woonboten vaak niet haalbaar.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Meer hypotheekmogelijkheden zzper

Foto ANP
Zzp’ers kunnen ook bij ABN Amro terecht als zij een hypotheek willen aanvragen, maar nog niet drie jaar actief zijn.

De bank liet deze week weten dat ook deze groep in aanmerking kan komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Gepubliceerd op 17-06-2017

Hypotheekrenteaftrek is verplicht

Foto ANP XTRA
Woningeigenaren kunnen de hypotheekrente niet achterwege laten in hun aangifte wanneer deze omslaat in een bijtelling, liet het kabinet gisteren weten.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Aantal hypotheekaanvragen blijft toenemen

Foto nu.nl
Het aantal hypotheekaanvragen is opnieuw gestegen. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) noteerde in de eerste vijf maanden van 2017 nagenoeg 154.500 hypotheekaanvragen.

Dit is 16 procent meer dan in dezelfde periode afgelopen jaar, maakt HDN donderdag bekend. Het aantal aanvragen lag toen op ongeveer 132.600.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Prijzenslag voor hypotheken

De lagere rentes op de financiële markten doen huizenkopers goed. Na Rabobank en Munt zullen ook andere grote hypotheekaanbieders hun rentes verder gaan verlagen, verwacht De Hypotheekshop.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Strenge regels duperen starter

Als de regels voor hypotheken nog strenger worden dan ze nu al zijn, worden starters op de woningmarkt daar de dupe van. Ruim twee derde moet de aanschaf van een eerste woning dan uitstellen, aldus het Centraal Planbureau dinsdag.
Gepubliceerd op 17-06-2017

VEH wil restschuldregeling behouden

Foto ANP XTRA
Minister Dijsselbloem moet de restschuldregeling, waarmee woningeigenaren fiscaal voordelig een lening voor hun restschuld kunnen afsluiten, behouden.

Daarvoor pleiten Vereniging Eigen Huis (VEH), de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en De Hypotheekshop.
Gepubliceerd op 17-06-2017

Meeste starters moeten koop woning uitstellen bij lagere maximale hypotheek

Foto ANP
Ruim zeven op de tien mensen die voor het eerst een huis willen kopen, moeten dit uitstellen als zij maar maximaal 90 procent van de waarde van het huis kunnen lenen.
Gepubliceerd op 14-06-2017

Huiseigenaren willen duidelijkheid over loskoppeling gasnet

Foto Thinkstock
Nederlandse huiseigenaren hebben volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) veel vragen over de ambitie van de overheid om alle Nederlandse woningen van het gasnet los te koppelen.

VEH wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken duidelijkheid ''over de gevolgen van het loskoppelen'' geeft.
Gepubliceerd op 14-06-2017

Banken vrezen strengere aanpak van klanten met aflossingsvrije hypotheek

Foto nu.nl
De Nederlandse grootbanken vrezen te maken te krijgen met capaciteitsproblemen als ze binnenkort honderdduizenden klanten met een aflossingsvrije hypotheek actief moeten gaan benaderen.

Klanten met een aflossingsvrije hypotheek kunnen volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogelijk in de problemen komen aan het einde van de looptijd van hun hypotheek.
Gepubliceerd op 13-06-2017

Recordaantal Nederlanders verhuisd

Foto cbs.nl
Het aantal Nederlanders dat in 2016 verhuisde is in jaren niet zo groot geweest. Vorig jaar verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen, ruim 300 duizend mensen meer dan in 2013. Ook in het eerste kwartaal van 2017 verhuisden meer mensen dan in het eerste kwartaal van 2016. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Gepubliceerd op 13-06-2017

Nog een teken dat de huizenmarkt booming is: huiseigenaren willen fors meer lenen voor verbouwing

Foto ANP/Robin Utrech
Nederlandse huiseigenaren willen hun woningen flink vertimmeren.

In de eerste vier maanden van dit jaar hebben mensen die geld willen lenen voor een verbouwing gemiddeld 16.060 euro aangevraagd, ruim 17 procent meer dan in dezelfde periode van 2016, zo blijkt uit cijfers van kredietadviseur Geldshop.
Gepubliceerd op 31-05-2017

Kunnen jongeren weer op de woningmarkt worden gejaagd?

Er is een tijd geweest dat jongeren de eigen woningmarkt werden opgejaagd. In de overtuiging dat het op termijn goedkoper zou zijn laagverdieners zonder spaarcenten (onderwijzer, agent, baliemedewerker en verpleegkundige) aan een eigen woning te helpen dan ze hun hele leven in een sociale huurwoning te laten zitten, werden ooit zogenoemde premieregelingen bedacht.
Gepubliceerd op 31-05-2017

We zijn de slaafjes van onze huizenmarkt

Oeh: het consumentenvertrouwen is gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte vorige week dat de indicator zakte van een waarde van 26 in maart naar 23 in april. Zijn we de piek voorbij? Zet er je geld niet op. Nog niet. Een vertrouwen van 23 is nog steeds torenhoog. In 1989 was het kortstondig hoger, rond de val van de Berlijnse Muur.
Gepubliceerd op 31-05-2017

Kun je geen huis kopen? Probeer deze vier alternatieven

Voor starters die een huis op een populaire locatie willen kopen, is het wachten op betere tijden. Maar wat doe je in de tussentijd?
Gepubliceerd op 31-05-2017

GroenLinks wil af van aansluitplicht gasnet in nieuwbouw

Foto Gasunie
GroenLinks wil af van de plicht voor nieuwbouwwoningen om aangesloten te zijn op het aardgasnet. Tweede Kamerlid Van Tongeren komt met een initiatiefwet om de verplichting te schrappen. In de Kamer is er een meerderheid voor, inclusief de VVD van minister Kamp.
Gepubliceerd op 31-05-2017

Menging arm en rijk wel zinvol

Foto binnenlandsbestuur.nl
Grootschalige sloop en nieuwbouw in achterstandswijken leidt wel degelijk tot positieve ontwikkelingen met betrekking tot het gemiddelde inkomen in die buurten. Dat concludeert Merle Zwiers in haar studie The effects of physical restructuring on the socioeconomic status of neighborhoods aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Tot nu toe kwamen de meeste onderzoekers erop uit dat het investeren in achterstandsbuurten de oorspronkelijke bewoners niet helpt en dus zinloos is.
Gepubliceerd op 31-05-2017

Het vlot niet zo met de gasloze nieuwbouw

Foto ANP
Het wil nog niet vlotten met de bouw van gasloze woonwijken. Bijna tweederde van de tot 2021 te bouwen huizen krijgt nog steeds een ouderwetse gasaansluiting. Terwijl het kabinet mikt op een aardgasvrij Nederland in 2050, is nu nog niet één op de acht nieuwbouwwoningen 100 procent duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.
Gepubliceerd op 31-05-2017

Veel crisispijn bij huisverkopers

Foto ANP XTRA
De enorme stijging van de Nederlandse huizenprijzen kwam niet voor alle verkopers op tijd. Nog steeds staan honderdduizenden huiseigenaren die tussen 2004 en 2012 hun huis kochten op verlies.
Gepubliceerd op 30-05-2017

Gekte op woningmarkt komt door 55-plussers, starters hebben het moeilijk

De gekte op de woningmarkt wordt vooral veroorzaakt door de doorstromers. Starters hebben het juist nooit zo moeilijk gehad.
Gepubliceerd op 30-05-2017

Kwart minder nieuwbouw door woningcorporaties

Foto cbs.nl
Woningcorporaties bouwden 12 duizend nieuwe woningen in 2015. Dat zijn er ruim 3 duizend minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek over het eigendom van de woningvoorraad in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uitgevoerd door CBS.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Consument heeft volgens ACM recht op begrijpelijke energierekening

Foto Thinkstoc
Consumenten hebben recht op een controleerbare en begrijpelijke energierekening. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

De waakhond geeft energiebedrijven tot 1 juli om met betere rekeningen te komen, omdat deze nu te onduidelijk zijn.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Aantal woningontruimingen door gerechtsdeurwaarders fors gedaald

Foto ANP
Het aantal woningen dat door de gerechtsdeurwaarder in 2016 is ontruimd, ligt fors lager dan in het jaar ervoor.

In totaal werden vorig jaar 8.100 woningen leeggehaald, 18 procent minder dan in 2015 toen 9.900 woningen werden ontruimd, maakt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders maandag bekend.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Opnieuw minder huishoudens met achterstand op hypotheek

Foto 123RF
Steeds minder huishoudens hebben een betalingsachterstand op een lopende hypotheek.

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) stonden in Nederland begin april nog 98.000 mensen met een betalingsachterstand geregistreerd, 12 procent minder dan een jaar eerder.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Grootste prijsstijging bestaande koopwoningen sinds maart 2002

Foto ANP
De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in april met 7,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, de grootste prijsstijging sinds maart 2002.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Fornuis kan van gas af

Foto ANP
Nederland moet van het gas af: het is de bedoeling dat rond 2050 de huishoudens alleen nog maar op stroom draaien. Moet je daar als consument nu al rekening mee houden door te kiezen voor bijvoorbeeld warmtepompen en inductie koken of loopt het allemaal niet zo’n vaart?
Gepubliceerd op 29-05-2017

Nieuwbouwwoning zonder gas is nog bijzonder

Foto Thinkstock
Hoewel het Nederlandse aardgas opraakt en alternatieven voorhanden zijn, worden de meeste nieuwbouwwoningen die de komende jaren worden opgeleverd nog altijd van een gasaansluiting voorzien.

Uit een steekproef van Natuur & Milieu blijkt dat bijna twee derde (64 procent) van de nieuwbouw nog 'ouderwets' met gas wordt verwarmd.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Grootbanken verliezen marktaandeel hypotheken (2)

Foto ANP
Nederlanders kiezen bij de keuze voor een hypotheekaanbieder weer relatief minder voor de zogeheten grootbanken. Volgens cijfers van IG&H Consulting hebben de grote spelers zoals Rabobank en ING in het eerste kwartaal van het jaar voor het eerst in een jaar weer marktaandeel verloren.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Minder woningverkopen in april

In april zijn minder woningen van eigenaar gewisseld dan in maart. Dat meldt het Kadaster, dat de inschrijvingen registreert. In april noteerde het Kadaster 16.694 verkochte woningen, in maart waren dat er nog 21.648. Dat is een daling van 22,9 procent.
Gepubliceerd op 29-05-2017

Zo verkoop je sexy een huis


Als je 100 miljoen dollar kan neertellen voor een nieuw huis, dan wil je wel een beetje verrast worden. Zo dacht de verkoper van het ALLERDUURSTE huis in Hollywood. En dat lijkt hier wel mee te lukken”¦
Gepubliceerd op 29-05-2017